Het toevoegen van intelligentie aan bestaande gebouwen vereist het overwinnen van obstakels zoals onvoldoende kabelwegen, signaal dempende bouwmaterialen, verbindingsproblemen van gebouw tot gebouw en verouderde bekabeling.
Het integreren van moderne slimme technologieën in oudere gebouwen brengt een groot aantal uitdagingen met zich mee die overwonnen moeten worden. Verouderde bouwmaterialen, vloerindelingen en een gebrek aan kabelwegen kunnen moderniseringsprojecten van gebouwen uitdagender maken in vergelijking met moderne tegenhangers. Vergeet ook niet dat de nieuwe inzichten van flexibeler werken, alsmede de opkomst van IoT (Internet-of-Things) met allerlei nieuwe netwerksensoren en -devices, gevolgen hebben voor de opbouw en beschikbaarheid van netwerkvoorzieningen in bestaande gebouwen. Gelukkig zijn bestaande gebouwen ook best aantrekkelijk om in te werken vanwege specifieke architectuur of ligging. Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende problemen met de integratie van slimme gebouwen en enkele tips geven om deze op te lossen.
Onvoldoende kabelwegen en telecomruimte in de gebouwen.
Om een gebouw ‘slim’ te maken, is een uniform bedraad en draadloos netwerk nodig, waarop hardware en software voor slimme gebouwen worden geïmplementeerd. Ontwerpers van moderne gebouwen hebben steeds vaker rekening gehouden met deze behoefte aan netwerkimplementatie en omvatten ruime verticale en horizontale kabelwegen, evenals telecommunicatieruimten die strategisch over het gebouw zijn verdeeld om te voldoen aan de beperkingen van de Ethernet-kabelafstand. Oudere gebouwen die in pre-netwerk- en pre-internettijden zijn gebouwd, hebben daarentegen niet deze goed geplande kabelwegen of communicatieruimtes.
Een gebrek aan voldoende geschikte kabelwegen en telecomruimtes kan voorkomen dat delen van een gebouw efficiënt verbinding maken met een gecentraliseerd LAN (Local Area Network). Er zijn echter enkele creatieve manieren om dit probleem aan te pakken. De eerste is om een deel van de binnenkant van het gebouw opnieuw te dimensioneren, zodat bekabeling naar alle benodigde locaties kan worden geleid. Daarmee kunnen netwerkswitches in die gebieden worden ingezet om gebruikers te bedienen en IoT-componenten voor slimme gebouwen toe te passen.
Tevens kunnen glasvezelkabels met een groot bereik worden gebruikt als alternatief voor koper, dat gewoonlijk een afstandsbeperking van 100 meter heeft. Oplossing met fiber-to-the-office kunnen, met name in bestaande gebouwen, veel kabelwegproblemen oplossen, waardoor ook herinrichten beperkt kan blijven. In sommige situaties kan point-to-point draadloos als netwerkkoppeling strategisch worden ingezet om delen van een gebouw of complex met elkaar te verbinden zonder dat er enige bekabeling tussen nodig is.
Draadloze signalen.
Bouwmaterialen belemmeren de verspreiding van draadloze
signalen. Bakstenen, betonnen en gepleisterde muren, dikke metalen/houten
deuren, keramische tegels, metalen kastenwanden en metalen machines komen vaak
voor in oudere (maar ook in nieuwe) gebouwen. Deze materialen kunnen de juiste
werking van wifi- en andere draadloze signalen aanzienlijk belemmeren. In
omgevingen als deze moet een grondige wifi-site-survey worden uitgevoerd, zowel
voor als na de wifi-implementatie. In veel gevallen zullen WiFi-toegangspunten
(AP’s) dichter bij elkaar moeten worden geplaatst om rekening te houden met de
kortere afstand die het draadloze signaal van een access point kan verzenden en
ontvangen. Het is noodzakelijk om die gebieden te identificeren waar het
signaal wordt geblokkeerd en de AP’s dusdanig te positioneren dat gebrek aan signaalniveau
wordt opgelost.
Gebrek aan bekabeling/kabelwegen tussen gebouwen.
Een bestaande campus bestaat uit meerdere oudere gebouwen op hetzelfde terrein. Daarbij kan een gebrek aan gestructureerde kabelwegen (buizen, putten,..) tussen de gebouwen het, voor eigenaren of huurders, lastig of onmogelijk maken alle gebouwen efficiënt met elkaar te verbinden op één enkel LAN. Graven van sleuven en het leggen van beschermbuizen met glasvezelkabels of vezelbundels is daarbij in onze omgeving veelal de meeste effectieve mogelijkheid. Daarbij zijn diverse flexibele oplossingen mogelijk.
Indien deze methodes te kostbaar of in sommige gevallen bijna onmogelijk te realiseren zijn is draadloos mogelijk een optie. In deze situaties kunnen point-to-point draadloze verbindingen tussen gebouwen voldoende zijn voor backbone-connectiviteit. Zo kan point-to-point wifi-apparatuur van enterprise-kwaliteit verzenden en ontvangen met multi-gigabit-snelheden met kabelachtige lage vertragingen. In veel situaties zal dit voldoende capaciteit bieden.
Gebouwen met oude/buiten de specificaties vallende twisted pair bekabeling.
Geloof het of niet, er zijn nog altijd tal van oudere gebouwen met Categorie 5 of zelfs Categorie 3 bekabeling. Dit type bekabeling is niet ontworpen om gegevens met de huidige snelheden te verzenden of te ontvangen. De voor de hand liggende oplossing voor dit probleem is om de verouderde bekabeling te verwijderen en één-op-één te vervangen door nieuwe bekabeling met een classificatie van categorie 6A of hoger. Houdt er echter rekening mee dat de huidige hogere categorieën kabels meer ruimte nodig hebben (als gevolg van dikte van de kabels en zorg voor afdoende warmtehuishouding bij PoE++) dan de oude kabels. De (flexibelere) inrichting van moderne werkplekken geeft in deze gevallen toch al aanleiding het ontwerp van de netwerkinfrastructuur te herzien.
Ook hebben WiFi-technologieën het punt bereikt waarop bandbreedte en reactietijden soms gelijkliggen aan of beter zijn dan sommige koperen Ethernet-mogelijkheden. Zo kunnen eigenaren van verouderde gebouwen enorme hoeveelheden tijd en geld besparen door alleen de absoluut noodzakelijke bekabeling te vervangen door een hogere categorie en WiFi voor al het andere te gebruiken. Houdt er rekening mee dat draadloos een veel flexibeler medium voor de toegangslaag kan zijn, dat, als het professioneel wordt ingezet en beheerd, net zo snel en betrouwbaar kan zijn als bekabelde tegenhangers.
(Met dank aan Andrew Froehlich)
Voor hulp of advies bij aanpassingen of uitbreidingen van netwerkvoorzieningen in uw gebouwen kunt u contact opnemen met 0499-336565 of info@a2-networks.com.