FTTO: Glasvezel voor razendsnelle en energiezuinige kantoorbekabeling

Glasvezel (‘Fiber’ in het Engels) staat alom bekend als de standaard om op een supersnelle manier data te transporteren. Tot voor kort was het niet altijd mogelijk om die snelheid optimaal te benutten in een kantooromgeving. Met de komst van FTTO (Fiber To The Office) gaat er een wereld open voor het toepassen van zeer betrouwbare, energiezuinige en natuurlijk razendsnelle glasvezelbekabeling in bijvoorbeeld kantoor- en fabrieksomgevingen.

Behoort het gebruik van koperdraad dan helemaal tot het verleden? Absoluut niet. Sowieso is de maximale bandbreedte van koperdraad enorm toegenomen, momenteel tot wel 10 Gbps. En bij FTTO wordt het laatste deel van de bekabeling -van de switch naar bijvoorbeeld een computer- gewoonlijk uitgevoerd in koperdraad.

FTTO wordt met name toegepast in situaties waarbij veel draadloos wordt gewerkt en/of grotere afstanden moeten worden overbrugd. Op locaties waar veel aansluitingen op een relatief kleine oppervlakte zitten wordt eerder voor koper gekozen.

Hoe zit FTTO in elkaar?

In het kort: vanuit de hoofdswitch in de hoofdkast van het gebouw of kantoor lopen één of meerdere glasvezelkabels met soms wel honderden aders naar één of meer miniswitches. Op zo’n miniswitch zijn devices zoals PC’s, VoIP-telefoons en camera’s aangesloten met ‘gewone’ koperdraad. N.B. A2 Networks bemoeit zich niet met de openbare infrastructuur. Op uw terrein bevindt zich een bepaalde overgang tussen de openbare infrastructuur en die van uzelf. Vanaf die overgang kan A2 Networks de FTTO voor u verzorgen.

Voordelen FTTO:

  • Minder m2 IT-ruimtes nodig: doordat er gewerkt wordt met miniswitches hoeft er niet voor elk deel van uw gebouw een serverruimte ingericht te worden.
  • Energiebesparend (minder koeling en minder PoE-verlies): er zijn (veel) minder servers nodig om alle apparatuur te bedienen. Daardoor wordt er minder warmte gegenereerd en daarvoor is dus ook geen koeling meer nodig. En dankzij het gebruik van miniswitches blijft het verlies van Power over Ethernet beperkt.
  • Minder actieve apparatuur (switches) nodig: er zijn minder switches nodig dan bij een klassieke infrastructuur. Dat zorgt voor besparing op de aanschaf- en energiekosten.
  • Toekomstbestendig m.b.t. snelheid en toepassingen: de ontwikkeling van apparatuur, met name op het gebied van Internet of Things, gaat erg snel. De eisen aan de omgeving waarin deze apparatuur kan functioneren veranderen daardoor ook steeds. Met FTTO zet u niet één, maar een heleboel stappen in de toekomst, zodat u jaren vooruit kunt.
    Ook hoeft u niet bang te zijn dat uw netwerk trager wordt door al die ontwikkelingen, want ook daar is FTTO op voorbereid.

Dit is FTTO in een notendop. Voor een meer gedetailleerd verhaal dat toegespitst is op uw situatie, neem gerust contact op met A2 Networks. Ook als u geheel vrijblijvend advies wilt over de vraag of FTTO geschikt is voor uw organisatie neem dan contact op.

FTTO in het totaalplaatje

Het aanbod van een totaalpakket is onmiskenbaar een van de sterkste punten van A2 Networks. Natuurlijk is ‘alles onder één dak’ gemakkelijk voor u, maar dat is alleen maar mooi meegenomen. Veel belangrijker is dat we ook daadwerkelijk de expertise in eigen huis hebben om alle facetten van Building ICT op topniveau te bedenken, te installeren en te implementeren. Geen gedoe met uitbesteed werk, het afschuiven van verantwoordelijkheden of een gebrek aan parate kennis.

Fiber To The Office past perfect in het Building ICT-verhaal van A2 Networks. We hebben op elk onderdeel van het FTTO-verhaal specialisten in huis met jarenlange ervaring binnen hun vakgebied. Dat zorgt ervoor dat u zich met een gerust hart kunt richten op waar u goed in bent. Wij doen dat ook…