Multigig, meer dan 1Gbps over oudere twisted pair bekabeling

Multi gigabit Ethernet, IEEE802.1bz of ‘multigig’ is een netwerkstandaard die meer dan 1Gbps Ethernet mogelijk maakt, via bestaande categorie 5e of categorie 6 bekabeling. Met categorie 6a (Klasse EA) is zelfs 10Gbps beschikbaar over twisted pair bekabeling.

Deze aanvullende Ethernet standaard is met name ontwikkeld om een antwoord te bieden aan de uitbreiding van het gebruik van wireless apparatuur.


De wireless access points maken het vanaf Wifi5 (IEEE802.11ac) en Wifi6 (IEEE802.11ax) mogelijk om meer dan 1Gbps aan draadloze bandbreedte te generen. Met enkel een 1Gbps uplink naar de switch en naar de rest van het netwerk, zou dit een beperking betekenen.


Vaak wordt echter gebruik gemaakt van een bestaande cat5e of cat6 LAN twisted pair RJ45-netwerkaansluiting om een nieuw wireless access point aan te sluiten. Daarmee was meer dan 1Gbps niet mogelijk. Tot de ontwikkeling van, eerst NBaseT genoemde, nieuwe standaard voor 2,5 of 5Gbps over bestaande cat5e of cat6 bekabeling.


Er zijn echter wel voorwaarden van toepassing. De 2,5 en 5Gbps snelheden zijn mogelijk maar worden niet altijd gegarandeerd. Een goede werking hangt af van de kwaliteit van de verbinding, maar ook van de aanwezigheid van storende signalen van bijvoorbeeld naastliggende bekabeling.


Dit issue, dat in het begin bij categorie 6 augmented speelde, heet Alien NEXT. Deze overspraak komt van buiten de kabel en wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door naastliggende kabels in een bundel met twisted pair verbindingen. Ook andere elektromagnetische signalen veroorzaken Alien NEXT. Dit veroorzaakt storingen op de transmissie van hogere datasnelheden.


Categorie 6 augmented kabels zijn speciaal ontwikkeld om (o.a.) dit issue op te lossen. Bij cat5e en cat6 was hier geen sprake van en bestaat het issue daarom nog altijd.


Bij afgeschermde (shielded) bekabeling speelt dit issue veel minder aangezien de afscherming van elke kabel ervoor zorgt dat er nauwelijks storende signalen tussen de twisted pair kabels onderling zijn. Wanneer men meer dan 1Gbps wil kunnen garanderen is het daarom van belang een hoge kwaliteit kabelverbinding te hanteren, die voldoende gescheiden is van storende signalen.


De Ethernet switches die deze hogere datarates over RJ45/twisted pair ondersteunen beginnen steeds meer standaard te worden. Ook ondersteunen de nieuwste switches de nieuwe Power-over-Ethernet (PoE) standaarden die vermogens tot 60W of zelfs 95W ondersteunen. Een opmerking die we daarbij kunnen maken is dat de energieverliezen die veroorzaakt worden in de twisted pair kabels bij cat5e en cat6 aanzienlijk hoger zijn dan bij cat6a. Ook de shielding zorgt door een betere warmteafgifte voor minder energieverliezen voor PoE.


Om te voorkomen dat 24uur per dag, 7 dagen in de week (bij wireless access points, camera’s en andere permanent aangesloten apparatuur) energie verloren wordt is het dus raadzaam deze afweging mee te nemen om toch oude kabels te vervangen. Vaak geeft ook de veranderde plaatsing van nieuwe generaties wireless access points aanleiding om de bekabeling aan te passen.


Met cat6a shielded systemen zijn snelheden tot 10Gbps mogelijk en zijn de energieverliezen bij PoE het kleinst.


Voor advies en implementatie van bovenstaande technieken kunt u contact met ons opnemen.