Smart Light op het Hoekenrodeplein gerealiseerd

Het Hoekenrodeplein in Amsterdam Zuidoost is recentelijk voorzien van straatverlichting uitgerust met slimme toepassingen. A² Networks heeft in samenwerking met Cisco, Philips, Alliander en KPN het volledig van het verbouwde Hoekenrodeplein een veilige en prettige leef- en gebruiksomgeving te maken.

Er zijn verschillende toepassing op het plein gerealiseerd, zoals adaptieve verlichting, camera’s en een openbaar wifi netwerk. De verlichting kan op afstand of met sensoren worden aangepast aan verschillende omstandigheden, zoals de sfeer, het type event, bij verstoring van de openbare orde oof het weer. Hierdoor wordt een prettige beleving gecreëerd en wordt de veiligheid vergroot. Op maandag 1 februari is dit initiatief in bijzijn van stadsdeelbestuurder Emile Jaensch van Amsterdam Zuidoost en Ger Baron, CTO van de Gemeente Amsterdam en alle partners feestelijk gelanceerd.

In de toekomst zal het systeem ook door het dimmen van de lichten energie besparen. Deze kan dan gebruikt worden voor andere functies zoals het wifi-netwerk of het meten van de luchtkwaliteit. De volgende stap is om deze slimme straatverlichting verder uit te rollen op de Arena Boulevard en het gehele gebied rondom de Amsterdam ArenA. Ook worden er verschillende mogelijkheden voor bezoekers, horeca en retailers om interactief met elkaar te communiceren, toegevoegd. Dit initiatief dient al basis van volgende projecten in Amsterdam op grotere schaal.

Ten grondslag aan dit initiatief ligt een samenwerking op het gebied van slimme verlichting tussen Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam, het project Smart Lights in Metropolitan Areas. Toenmalig Wethouder Gehrels ondertekende in oktober 2012 een convenant met haar collega’s uit Rotterdam en Eindhoven.

Jasper Snijder, EVP New Business en Smart Cities KPN:

“Als partner van Amsterdam Smart City (ASC) feliciteer ik de stad Amsterdam, stadsdeel ZO en de partners met het live gaan van het Smart Light IoT netwerk op het Hoekenrodeplein. Deze mijlpaal bewijst dat co-creëren binnen een eco-systeem als ASC werkt en daadwerkelijk oplossingen kan bieden aan grootstedelijke vraagstukken.”