OM5 – Nieuwe naam fiber optic vezeltype goedgekeurd

Fiber Optic

In oktober 2016 heeft de ISO/IEC officieel besloten het nieuwe WBMMF (WideBand MultiMode Fiber) vezeltype de naam OM5 te geven. De TIA (Amerikaanse standaardcommissie en tegenhanger van ISO/IEC) zal de naam OM5 ook gaan toepassen.

Om de huidige technieken te kunnen blijven gebruiken en de stap naar OM5 eenvoudiger te maken is de nieuwe OM5 vezel volledig backwards compatible met OM3 en OM4.

Dit nieuwe glasvezeltype maakt het mogelijk om ook over Multi-Mode vezels gebruik te maken van Wavelength Multiplexing. Dit betekent dat er meerdere kleuren licht tegelijk over 1 vezel gestuurd kunnen worden. De golflengtes zullen variëren tussen 850 en 953nm.
Het principe van meerdere ‘kleuren’ licht tegelijkertijd via dezelfde vezel bestaat al over single mode vezels maar is nu dus ook over multi mode vezels mogelijk. Multi mode heeft nog altijd de voorkeur binnen LAN-omgevingen vanwege de lagere kosten van de transceivers in de actieve apparatuur.

om5-kabel

Met WBMMF kunnen snelheden van zowel 40Gbps als 100Gbps bereikt worden over twee vezels (‘duplex’). Hierin wijkt de nieuwe standaard niet af van wat we gewend zijn.
Het grote verschil is dat bij de huidige 40Gbps standaard er 8 vezels nodig zijn en bij een 100Gbps zelfs 20 vezels. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de MPO connector waar 12 vezels op een rij in 1 connector zijn aangebracht.

OM5 WBMMF is ontwikkeld om het mogelijk te maken hogere bandbreedtes te bereiken zonder dat een onevenredig aantal vezels nodig is.

om5-tabel

Werd er bij de introductie van de standaard voor WBMMF, in de lente van dit jaar, nog gediscussieerd over de naamgeving, is nu bekend gemaakt dat deze nieuwe standaard officieel OM5 gaat heten.

Een aantal fabrikanten leveren overigens al enige tijd een (proprietary) 40Gbps transceiver die over 2 vezels standaard multi mode werkt (LC, 100m over OM3 vezels en 150 meter over OM4). Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van meerdere golflengtes per vezel.

De ontwikkeling van nieuwe, IEEE gestandaardiseerde, transceivers voor de nieuwe OM5 standaard kan nu beginnen. Daarmee worden nog hoger snelheden (800Gbps – 1600Gbps) mogelijk, met behulp van een geringer aantal Multi-Mode OM5 vezels.

– Erik Strijbos
Hoofd Engineering A² Networks