Noodstroomvoorziening met Lithium-ion accu

Ook de noodstroomvoorziening fabrikanten van UPS systemen hebben sinds kort de voordelen van Lithium-ion (Li-ion) accu batterijen ontdekt wat voor onderstaande toepassingen significante voordelen kan opleveren.

Beschikbaarheid van de netspanning is steeds belangrijker geworden daar meer diensten afhankelijk zijn van (computer)netwerken. Deze netwerken worden ook gebruikt voor zaken zoals toegangsbeheer, financiële transacties, camerabewaking, WiFi, IP-telefonie LED verlichting en sensoren. Voor het onderbrekingsvrij in stand houden van deze diensten bij (kortstondige) spanningsuitval worden UPS systemen gebruikt met een bepaald omvormervermogen. De batterijen van UPS systemen zorgen kortweg voor de autonomie (runtime). Hoe meer batterijen worden toegevoegd hoe langer een spanningsonderbreking overbrugd kan worden.

Deze Li-ion accu batterijen zijn ook terug te vinden in elektrische auto’s, laptops, mobiele telefoons etc. vervangen de loodzuur accu batterijen in traditionele UPS systemen. Gangbare vermogens van de 19 inch UPS systemen liggen inmiddels in de range van 1000 tot 3000VA. Ook grotere vermogens vanaf 10kVA zijn beschikbaar met Li-ion batterijen.

De Li-Ion batterij biedt verbeteringen ten opzichte van de gangbare loodaccu APC UPS systemen:

  • Betere prestaties bij hogere temperaturen: Li-Ion accu batterijen kunnen functioneren onder hoge gemiddelde temperaturen (b.v. 40°C) zonder afname van de runtime. Koeling (25°C) van de standaard loodaccu’s noodzakelijk voor het handhaven van de levensduurverwachting is hierbij geen directe noodzaak.
  • Ruim 2x langere runtime van de batterijen t.o.v. de APC UPS met loodaccu.
  • Langere levensduur: Li-Ion
  • accu batterijen kunnen een economische levensduur hebben van meer dan 10 jaar, tweemaal zoveel als met gebruik van de standaard loodaccu.
  • Lagere onderhoudskosten en lagere Total Cost of Ownership (TCO): Mede door de dubbele levensduur zijn de kosten voor onderhoud lager.
  • Kleinere afmetingen en lager gewicht tot aan 40% kleiner, 60% lichter.

De initiële aanschafprijs ligt wel aanzienlijk hoger t.o.v. de loodaccu variant. Daar tegenover staan dus de langere levensduurverwachting, langere autonomietijd en lagere TCO waardoor het zeker te overwegen is deze duurzamere UPS systemen toe te passen.

A² Networks levert installeert UPS systemen van gerenommeerde A-merken zoals Eaton en APC (by Schneider). Neem contact met ons op voor meer informatie over UPS technologieën, toepassingen advies en of uitbrengen van een offerte.