Nieuwe standaard voor Wi-Fi

Aanzienlijke verbetering wireless LAN met Wi-Fi 6.

Binnenkort zal de standaardcommissie van de IEEE (Institute for Electrical and Electronics Engineers) een nieuwe standaard goedkeuren voor wireless LAN (gepland voor Q4 2019).

Deze nieuwe standaard wordt Wi-Fi 6 genoemd. De officiële benaming is IEEE802.11ax.

Naast de, wel te verwachten, verhoging van mogelijke datasnelheden, is in de nieuwe standaard veel meer aandacht besteed aan het goed laten werken van diverse soorten draadloze apparatuur met verschillende behoeftes.

In de vorige standaarden had een apparaat dat volgens de nieuwste standaarden werkt ‘last van’ oudere devices omdat het wireless access point meer tijd moest besteden aan dat tragere device. Ook bezette een traag apparaat dezelfde frequentiekanalen als een snel device.

Met de nieuwste Wi-Fi 6 standaard kan een wireless access point gelijktijdig meerdere devices bedienen. Tevens zijn de beschikbare frequentiekanalen opgesplitst in kleinere segmenten zodat een apparaat met weinig bandbreedtebehoefte (bijv. een temperatuursensor of een voice-over-IP telefoon), slechts een deel van het beschikbare frequentiespectrum bezet houdt. De resterende bandbreedte is daarmee beschikbaar voor andere draadloze apparaten.

Het is hiermee tevens mogelijk aanzienlijke verbeteringen met betrekking tot quality-of-service (QoS) te bereiken. Tijdkritische applicaties als voice en video krijgen een eigen deel van het frequentiespectrum en zijn daardoor niet meer afhankelijk van de aanwezigheid van allerlei andere ‘storende’ draadloze applicaties in dezelfde frequentieband.

Ook zijn met o.a. WPA3 nieuwe verbeteringen beschikbaar met betrekking tot het beveiligen van de draadloze netwerkverbindingen.

De apparatuurfabrikanten leveren al wireless access points die deze nieuwe Wi-Fi 6 standaarden ondersteunen. Nieuwe Wi-Fi 6 client devices zullen snel volgen.

Wi-Fi 6 is volledig backward compatibel met alle voorgaande IEEE802.11 wireless LAN standaarden (b/g/a/n/ac1/ac2) in zowel de 2,4 als de 5 GHz frequentiebanden.