Fiber To The Office communicatie-infrastructuur

Wat is FTTO?

Fiber To The Office (FTTO) ofwel Fiber To The Desk is een alternatieve oplossing voor de traditionele twisted-pair communicatie- infrastructuur. Deze topologie maakt in plaats van stervormige twisted-pair koperverbindingen en gecentraliseerd geplaatste apparatuur gebruik van een glasvezelcommunicatie-infrastructuur waarbij de apparatuur decentraal geplaatst wordt.

De glasvezelcommunicatie-infrastructuur wordt namelijk aan de gebruikerszijde voorzien van actieve netwerkapparatuur in de vorm van switches voorzien van glasvezel- en RJ45-poorten. Op deze manier kunnen de standaard ethernetdiensten weer geleverd worden op basis van de standaard RJ45-technologie eventueel voorzien van  Power over Ethernet (PoE) functionaliteit.

Voordelen

FTTO kan aanzienlijke voordelen bieden in specifieke soorten (kantoor)omgevingen, zoals:

  • Het overbruggen van grote afstanden binnen het gebouw (t.o.v. de 90 meter limiet voor twisted-pair bekabeling) waardoor er minder centrale patchruimten benodigd zijn (met alle daarbij benodigde voorzieningen).
  • Het oplossen van ruimtebeperkingen in centrale patch-/computerruimten en/ of kabel-/ wandgoten.
  • Renovatietrajecten met daarmee dan zo min mogelijk overlast en kortere doorlooptijden.
  • Redundantie in kabelverbindingen op gebruikersniveau en daarmee een betrouwbare communicatie- infrastructuur met hoge databeschikbaarheid op gebruikersniveau.
  • Besparingen op investeringen, onderhoudskosten en TCO met betrekking tot het kunnen handhaven van slechts één enkele centrale patch-/ computerruimte in plaats van meerdere. Besparing in de benodigde koelcapaciteit in centrale patch-/ computerruimte. Besparing in aanleg van bekabeling, kabelwegen alsmede besparingen in energieverbruik.
  • Het aanpassen van het netwerk. MAC’s (Move, Add & Changes) kunnen op eenvoudige wijze worden bewerkstelligd zodat downtime van het netwerk vermeden kan worden.
  • Het minimaliseren van onderhoudsinspanningen (servicevriendelijkheid). De meegeleverde management softwaretool geeft op een heldere manier (visueel) real-time inzicht in configuratie en biedt tal van nuttige management functionaliteiten zoals auto-discovery, zero-touch configuratie, drag & drop visualisatie.

Energiebesparing

De FTTO switches gebruiken op zich zelf weinig energie. Energieconsumptie is gebaseerd op het idee dat een communicatie link slechts energie verbruikt als er dataverkeer over de bekabeling gaat (IEE802.3az standaard). Ook zijn er minder energieverliezen door de relatief korte lengte van de aan te sluiten twisted-pair koperbekabeling. Dit levert bij het toepassen van PoE aanzienlijke besparingen.

Ontwerp

Door fysiek binnen het gebouw een glasvezelring toe te passen kunnen de switches op effectieve wijze (paarsgewijs) logisch gezien stervormig redundant worden aangesloten op de core-switch. Deze manier van ontwerpen staat data-technisch gezien garant voor een betrouwbaar, kosten-effectief en schaalbaar netwerk. Eveneens kan op elk willekeurig punt op de glasvezelring worden afgetakt om extra aansluitingen te realiseren.

Voor optimale flexibiliteit wordt de actieve netwerkapparatuur (switches met 4-8 RJ45-user poorten) aan gebruikerszijde bij voorkeur boven het verlaagd systeemplafond geplaatst. Vanaf deze geconsolideerde punten kunnen we, hetzij met RJ45-aansluitsnoeren, hetzij met RJ45-outlets, aftakkingen realiseren naar daar waar data-aansluitingen benodigd zijn (best of both worlds). Maar ook directe installatie van switches in wandgoten behoort tot de standaard mogelijkheden

Aandachtspunten als redundantie in data en of voedingslijnverbindingen, PoE functionaliteit en uitbreidbaarheid bepalen in ontwerpfase hoe het FTTO concept op een juiste manier ingevuld kan gaan worden. Op deze topologie  heeft A² Networks Building ICT een nieuw, innovatief, flexibel en energiezuinig concept ontwikkeld. Neem contact met ons op voor meer informatie over deze gestructureerde en gecertificeerde communicatie- infrastructuur, toepassingen, advies en/of uitbrengen van een offerte.