Eén kabel, talloze communicatiemogelijkheden

Goede, snelle en betrouwbare communicatie is wezenlijk om succesvol te ondernemen. De techniek helpt daarbij. Denk aan video en audio conference, (draadloze) computernetwerken, tablets en smartphones. Maar communicatie behelst nog veel meer: informatieborden, omroepsystemen, een callcenter, (camera)beveiliging en toegangscontrole. De droom van elke gebouwbeheerder of ICT-manager: al deze mogelijkheden beheersen en sturen vanuit één beveiligd systeem. A² Networks maakt die droom al meer dan twintig jaar waar. Met slechts één kabel opent zich een wereld aan mogelijkheden om veilig, flexibel en vanaf elke plek goed te communiceren. Het geheim? Dat heet IP. Deze af- korting staat voor Internet Protocol. Eenvoudig gezegd is dit een universeel communicatiesysteem dat verschillende computerwerken goed, snel en veilig met elkaar verbindt. En ook een groot voordeel: het systeem kan alle hard- en software aan elkaar koppelen. Dat geeft ondernemers alle vrijheid in de keuze van hun apparatuur en programmatuur voor (tele)communicatie en gebouwbeheer.

Veilig en betrouwbaar

Hoewel A² Networks al meer dan twintig jaar bestaat, is de uitrol van het IP-netwerk minder snel gegaan dan oprichter Ad van der Aa had gehoopt. “De technische mogelijkheden – en ook voordelen – nemen toe. Maar ik merk dat er vaak koudwatervrees is voor de toepassing van het IP-netwerk. Veel ondernemers denken ten onrechte dat het systeem heel kwetsbaar is, omdat alle communicatie via één kabel verloopt.” Van der Aa licht toe: “Juist met minder krijgen onze klanten meer. Ten eerste loopt er geen wirwar van kabels meer in het plafond of de vloer. Juist dat verkleint de kans op storingen of fouten bij onderhoud of reparatie. Daarnaast leggen we het IP-netwerk redundant aan. Daarmee vermijd je het risico dat bij stroomuitval het systeem uitvalt. Desgewenst kunnen we extra maatregelen nemen op het gebied van noodstroomvoorzieningen. Een aantal van onze klanten, zoals ziekenhuizen, kiest daar heel bewust voor.”

Vakkrachten

Toch kiezen de meeste klanten om een andere reden voor A² Networks. “We zijn uniek, omdat we klanten compleet ontzorgen,” vat Van der Aa samen. “We zijn geen leverancier, maar nadruk- kelijk een partner die van A tot Z meedenkt en adviseert. Advies, ontwerp, uitvoering – inclusief levering en aansluiting van netwerkapparatuur – én onderhoud: we regelen het allemaal. De basis is en blijft daarbij de vakkundigheid van onzecmensen en materialen. Van oudsher is de bekabeling onze kernactiviteit. Juist dat geeft ons een voorsprong in de markt. Met name het goed aanleggen van de kabels is een belangrijke factor om een stabiel en kwalitatief uitstekend IP-netwerk te bouwen. Dat lukt alleen als je als bedrijf investeert in vaste medewerkers, die hun kennis kunnen aanvullen met ervaring. Dat is een grote meerwaarde van ons bedrijf. Een tweede belangrijke succesfactor is de kennis van onze medewerkers. Ze zijn op hun werkgebied écht vakkrachten en doen research op hun kennisgebied. Doordat verschillende specialisten bij ons samenwerken, ontstaat er kruisbestuiving in kennis en kunde. Juist dat leidt tot creatieve op- lossingen voor onze klanten, zoals het aansturen van verlichting via het IP-netwerk. Daardoor zijn we innovatief en trendsettend in ons vakgebied.”

Betrouwbare basis

De IP-techniek biedt steeds meer mogelijkheden en voordelen: aansturing van gebouwbeheer, – zoals toegangscontrole en beveiliging- op afstand. “Er kan heel veel,” zegt Van der Aa. “Maar dat maakt het ook noodzakelijk voor ondernemers om een goede visie inzake het netwerk te ontwikkelen. Juist dat is de kracht van A² Networks: we stellen niet de techniek, maar de wensen van onze klan- ten centraal. Dat maatwerk is al meer dan twintig jaar de betrouwbare basis van ons bedrijf.” Bron: Hét Ondernemersbelang van Eindhoven (editie 05/2013).