Category 8 bekabeling, 40Gbps verbindingen voor datacenters

In Juni is de nieuwe standaard voor Categorie 8 twisted pair in de Amerikaanse standaard geratificeerd. Hiermee wordt het mogelijk Ethernet netwerkapparatuur met 40Gbps over RJ45-koperverbindingen (40GBaseT/IEEE 802.3bq) aan te sluiten. De nieuwe standaard is gepubliceerd als een aanvulling op de TIA-568-C.2 (ANSI/TIA-568-C.2-1).

De permanent link (‘paneel-paneel’) is maximaal 24 meter. Meer dan deze twee overgangen worden niet ondersteund, er is dus geen ondersteuning voor consolidation points of cross-connects.

Afhankelijk van de kwaliteit van de patchkabels kan een maximale link bereikt worden tussen 28 en 32 meter. Het rechtstreeks aansluiten (‘direct attach’) van 40Gbps apparatuur met behulp van een Category 8 RJ45-patchkabel is mogelijk. De maximale lengte van de patchkabel is 5 meter en dient minimaal 0,5 meter lang te zijn!

Alle kabels zijn shielded (meestal S-FTP) en er wordt gebruik gemaakt van frequenties tot 2.000 MHz.

cable_c8-twisted-pair-cabling

Category 8 is backwards compatible met andere standaarden, op de link er kan dus gebruik worden gemaakt van 100Mbps, 1Gbps, 10Gbps en 40Gbps. De toepassing van Category 8 is toegespitst op datacenter en computerruimtes, niet voor werkplekken.

De Internationale ISO11801 standaard voor Category 8 is nog niet gereed, maar zal vergelijkbaar zijn met de Amerikaanse standaard en zal naast de RJ45 ook een alternatief specificeren waarbij andere connectoren (TERA/GG45/ARJ45) toegestaan zijn.

Wilt u meer informatie over alle beschikbare netwerk concepten, neem contact met ons op!