Het verschil tussen 
progressieve en interlaced scanning

Door

Er zijn twee methodes voor het genereren en afspelen van videobeelden: interlaced en progressieve scanning. Welk type scanning het beste kan worden gebruikt is afhankelijk van het camera beveilingsysteem. De keuze tussen beide methoden wordt belangrijk op het moment dat er opnames worden gemaakt van bewegende objecten en de noodzaak tot bekijken van details in een bewegend beeld.

Interlaced scanning

Deze techniek is gebaseerd op de oude analoge camera’s en CRT monitors waarbij 576 zichtbare lijnen gebruikt. Interlacing deelt het aantal beeldlijnen op in twee fields. Één field met de even en één met de oneven beeldlijnen. De fields worden afwisselend 25 maal per seconde ververst (PAL standaard) en zodoende verschijnt het complete beeld.

De kleine vertraging die optreedt tijdens het switchen tussen de frames resulteren in een vervaging (motion blur) van bewegende objecten. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de helft van een bewegend beeld wordt getoond terwijl de andere helft opnieuw wordt ververst.

De vervaging die wordt veroorzaakt door de interlacing kan enigszins ongedaan worden gemaakt door het toepassen van ‘line-doubling’. Dit is een proces dat kan plaatsvinden op een video server of DVR, de even en oneven beeldlijnen worden samengevoegd tot één beeld.

Interlaced scanning wordt voornamelijk gebruikt in analoge camera’s en televisies en ‘low-budget’ IP camera’s. Door de massale switch van analoge naar LCD/TFT schermen is er behoefte naar een andere methode om beelden te vertonen, de progressieve methode.

Progressieve scanning

Bij deze methode wordt het gehele beeld in één keer gescanned door een IP camera en weergegeven op een LCD/TFT scherm. Het beeld wordt dus niet opgebouwd uit twee frames zoals dat het geval is bij de interlaced variant. Een moderne monitor kan de beeldlijnen in logische volgorde weergeven waardoor het beeld rustiger wordt weergegeven en er bijna geen ‘flickering’ zal optreden.

Vanuit het oogpunt van beveiliging kunnen details in de videobeelden doorslaggevend zijn. Met behulp van progressieve scanning is de beeldkwaliteit en detail weergave van bewegende objecten zoals een weglopend persoon of een rijdende auto aanmerkelijk beter. Naast een camera met progressieve scanning is ook een hoge kwaliteit monitor noodzakelijk voor terugkijken van de opnames met bewegende objecten.

Opnemen van bewegend beelden

Wanneer er opnames worden gemaakt van bewegende objecten dan is de scherpte van deze beelden afhankelijk van de gebruikte scanning methode. Zie de onderstaande voorbeelden, bierbij is gebruik gemaakt van een voertuig dat zich met 20 km/u beweegt voorbij een progressieve en interlaced camera met één dezelfde lens.

Tags:

0 Reacties

U kunt de eerste zijn die een reactie achterlaat.

Reageren